Marbodal kök från Tidaholm hos Borgunda
Telefon: (+46) 502-65 35 00 - Email: [email protected]

Nyheter

Senaste nyheterna från Marbodal

Inkokta rabarber med vaniljcremé

Recept på Inkokta rabarber med vaniljcremé, ost och salta mandelskorpor

4 PORTIONER

2 långa rabarberstänglar
socker enligt tycke och smak
valfri likör (går även utan)
200 g färskost
1 vaniljstång
0,5 dl grädde
1 citron
1 ägg
200 g mandel
50 g smör
50 g mjöl
salt

Skala och skiva rabarberna till lagom storlek. Koka sockerlag (3 dl socker och 7 dl vatten) med den urskrapade vaniljstången.

Använd vaniljmärgen i cremen. Pressa i lite citron och smaka av medan lagen är varm. Den ska vara söt och syrlig. Tänk på att rabarberna får mindre intensiv smak om de ligger och kallnar i lagen. Detta kan göras ett dygn i förväg.

Koka upp grädde och 2 msk socker, låt kallna tills det är fingervarmt. Rör ned färskost, vaniljmärg, skalet från en citron och äggulan. Blanda tills det blivit jämn cremé. Mixa mandel med rumstempererat smör, mjöl och 1 tsk salt. Bred ut mandelmjölet på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugn i 150 grader i 10 minuter eller tills det blivit gyllene. Låt kallna.

Arrangera rabarberna med cremen och det salta mandelskorpsmulorna. Servera

de Phat Ly storsatsar på Sushi

Sushi har kommit att bli en nästan lika välkänd och uppskattad maträtt på de svenska matborden som pizza. I Skövde är de Phat Ly på Sushiyaki den regerande sushimästaren – som nu planerar att öppna ytterligare en sushibar i stan.

Den japanska sushin har en historia som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden. De två typer av sushi som vi svenskar är mest välbekantamed är nigirizushi och makizushi. Den förstnämnda består av ris, kokt i vinäger, som formats till en oval boll och som man sedan lagt till exempel en bit fisk ovanpå, medan den sistnämnda är strimlor av till exempel fisk, skaldjur eller kött som rullats in i ris.

I Sverige serverades sushi första gången 1979 och har sedan dess fått stor spridning över landet.

VÄSTSVENSK SUSHIPIONJÄR

sushiEn av pionjärerna i västsverige är de Phat Ly, med rötterna i Saigon i Vietnam.

Redan 1988 öppnade han Sveriges första thairestaurang vid Järntorget i Göteborg. Några år senare gick flyttlasset till Skövde där han 1996 slog upp dörrarna till Orient Palace och 2010 sushibarer Sushiyaki, med både klassisk sushi och japanska grill- och varmrätter på menyn.

– För att göra det lite roligare har vi vissa dagar även ”rullbandssushi”, vilket innebär att sushin åker runt på ett rullband och gästerna får sedan själva plocka till sig efter tycke och smak, berättar han.

Skövdeborna har tagit de Phat Lys sushi till sitt hjärta och tanken är nu att det ska bli ännu mer av den varan framöver. de Phat Ly har övertagit en 120 kvadratmeter stor lokal i anslutning till Assbecks Fashionhouse vid Sandtorget och planerar att under sommaren bygga om den till en sushibar med några sittplatser ute och inne samt ”take away” som ett komplement till Sushiyaki på Kyrkogatan.

– Problemet med min gamla sushibar är bristen på parkeringsplatser. Med den nya kan kunderna lätt parkera på torget utanför när de ska hämta mat, säger han.

Vad är hemligheten bakom en bra sushi?

–Hög kvalitet på råvarorna och stor precision i tillagningen, svarar de Phat Ly utan att tveka. Själva använder vi till exempel enbart äkta, japanskt sushiris. Det är lite klibbigare än vanligt risk och ger den absolut bästa sushin.

Signatur Sandell

Signatur Sandell Marbodal är ett designsamarbete mellan Marbodal
och möbelformgivaren Thomas Sandell och som utmanar den traditionella synen på köksplanering.

”Signatur Sandell Marbodal är en ny typ av kök, eller snarare en ny typ av möbler, som bär Marbodals och Thomas Sandells gemensamma signatur
då det vuxit fram i utbytet mellan vår kunskap om kök och Thomas Sandells öga för möbeldesign. Vi öppnar nu upp för alla inredningsintresserade att skissa på sin egen design och börja integrera köket med det övriga hemmet”, säger Annica Hagen, VD Marbodal

Läs mer om detta på marbodal.se

Marbodal fyller 90 år

I år firar Marbodal 90-årsjubileum.I generation efter generation har företaget producerat kvalitetskök i olika former och färger och med smarta detaljer och tillbehör som gör varje hem unikt och personligt.

Marbodal grundades 1924 av byggmästaren Carl Andersson från Persbo gård i Fröjered utanför Tidaholm.
Sedan dess har den lilla snickerifabriken växt till en av de största och mest välkända kökstillverkarna.
Trots tuff konkurrens på marknaden har Marbodal skördat stora framgångar de senaste åren.

– Huvudförklaringen är att våra kök ligger rätt i tiden. Det klassiska formspråket i kombination med det stora utbudet av olika stilar och material, utrustning och tillbehör har visat sig tilltala många som står i begrepp att köpa kök, säger Peter Bergwall, försäljningschef på Marbodal.

ALLT TILLVERKAS I TIDAHOLM

All tillverkning är fortfarande koncentrerad till Tidaholm, där Marbodal har landets största och modernaste köksfabrik – en fabrik som även uppfyller stränga krav på miljöanpassning. De fl esta kök som levereras är Svanenmärkta.
Alla kök levereras med färdigmonterade stommar samt med luckor och lådor på plats för att göra det enkelt för kunderna.
– Det som kunderna också uppskattar är våra fria hemleveranser och våra generösa trygghetsgarantier. På de mest utsatta delarna som till exempel gångjärn, luckor och skåp kan vi ge 25 års funktionsgaranti, förklarar Peter Bergwall.
Marbodals kök säljs i dag via ett 100-tal återförsäljare i hela landet, däribland Borgunda Bygghandel. Alla försäljare har ett gediget kunnande inom kök och får både grundutbildning och vidareutbildning genom den så kallade Marbodal-Akademin.
– Att utforma ett kök kräver massor med både små och stora beslut. Köksexperterna ute hos återförsäljarna har den kunskap och erfarenhet som krävs för att hitt a rätt och åstadkomma ett bra slutresultat, understryker Peter Bergwall.

BYTER KÖK VART 17:E ÅR

Att Marbodalkunderna överlag är nöjda och belåtna framgår av fl era marknadsundersökningar.
– Genomsnitt skunden byter kök vart 17:e år. Glädjande nog har det visat sig att många kunder som har ett kök från oss kommer tillbaka och väljer Marbodal även nästa gång som det är dags att köpa kök, konstaterar Peter Bergwall.

Snygga nyheter hos Marbodal Center

Köksnyheter på Marbodal Center

Den som står i begrepp att förnya sitt kök har numera massor av både smarta och snygga lösningar att välja på. På Marbodal Center i Tidaholm har du chans att titta närmare på Marbodals hela kökssortiment, bland annat några helt nya kök i svartsbets, kritvitt och ljusgrått.

För den som funderar på att byta hela eller delar av sitt kök kan det vara lätt att gå vilse. Många olika beslut ska fattas och en bra startpunkt kan då vara Marbodal Center, en av Sveriges absolut största köksutställningar som drivs av Marbodal i samarbete med Borgunda Bygghandel.

-Intresset för kök är stort. Köket har blivit en naturlig samlingspunkt och därför har vi blivit allt mer måna om att skapa en trevlig köksmiljö där hemma, säger Anneli Andersson, som är anställd av Borgunda Bygghandel som köksarkitekt på Marbodal Center.

Marbodal Center ligger på den idylliska Vulcanön i Tidaholm, granne med VinContoret och Tidaholms Museum. Utställningen omfattar totalt 1 400 kvadratmeter i två plan och består av ett 20-tal kompletta köksmiljöer med olika stil och utrustning – allt för att ge tips och inspiration samt vägledning i valet av nytt kök.

Utställningen förändras kontinuerligt och i vår har bland annat tre nya kök kommit på plats på ovanvåningen – Ekerö svartbets, Lindö ek kritvit samt Form ljusgrå.

Ekerö svartbets är ett hypermodernt kök i den högaktuella stilen ”industrial chic”. Luckorna är av massiv ek som svartbetsats för att framhäva den strama, rustika industrikänslan.

Lindö ek kritvit ingår i den tidlösa serien Lindö och har en vitlaserad lucka med väl synlig trästruktur. Det gör att varje lucka och lådfront är unik och bildar en stil som aldrig går ur tiden.

Form ljusgrå ger ett varmt och ombonat intryck med detaljer som inramade luckor och krysspröjs som förstärker den lantliga och klassiska karaktären.

Men Marbodal Center ger inte bara smakprov på olika luckor, stommar, bänkskivor och handtag – köken är också fullt utrustade med senaste teknik som spishällar, ugnar, fläktar och andra vitvaror.

-Många föredrar lantliga och klassiska kök, men utrustade med senaste teknik. Bland nyheterna finns till exempel induktionshällar som automatiskt anpassar sig till storleken på kokkärlen och som därmed ger ännu större flexibilitet i matlagningen, säger Anneli Andersson.

Faktaruta/

Vill du ha råd och hjälp att förverkliga dina köksplaner? De båda köksarkitekterna Johanna Bårring och Anneli Andersson på Marbodal Center står kostnadsfritt till tjänst med att visa sortiment, ge tips och råd, ta fram ritningar och hjälpa dig genom hela processen – från start till mål. Boka gärna en tid med någon av dem på telefonnummer 0502 – 65 35 00. Marbodal Center har öppet måndag – fredag 10.00 – 18.00 samt lördagar 10.00 – 14.00

I år fyller Marbodal 90 år

I år fyller Marbodal 90 år. Det firar företaget med att ta fram en speciell jubileumsfärg till sin köksserie Arkitekt plus. Färgen är lingrön – en lugn, modern, retrofärg som ska symbolisera Marbodals långa kökstradition.

– Färgen på köket är en viktig fråga för alla som köper kök. Den lingröna jubileumsfärgen är lugn och rogivande och skapad för att ge köket karaktär utan att ta över. Samtidigt är det en retrofärg som symboliserar den tradition och kvalitet vi står för. Med jubileumsfärgen fortsätter vi vår strävan efter att ge våra kunder ett kök där de kan skapa en plats för livet, säger Axel Karlsson, marknadschef på Nobia Svenska Kök där Marbodal ingår.

Som ytterligare ett jubileumserbjudande kan kunden välja bland ett stort antal färger och kombinationer till sitt Arkitekt plus-kök.
– Det här skapar oändliga möjligheter för den som vill bygga ett riktigt personligt kök! Har man t ex en favoritfärg på en kudde eller gardin, är det bara att ta med den till en Marbodalbutik. Vi erbjuder luckor i valfri NCS-kulör, vilket ger många olika färgmöjligheter!

Arkitekt plus är en tidlös lucka från Marbodal. Köket får ett avskalat uttryck med rena linjer och utan onödiga detaljer. Arkitekt plus har funnits i sortimentet i flera år och är ett populärt val bland kunderna just för att det är ett rent kök som man kan sätta sin egen prägel på.

Marbodal fyller 90 år i år och har sedan starten i Tidaholm stått för hantverkstradition och noggrannhet. Genom åren har Marbodal fortsatt att ha sin produktion i Tidaholm och idag tillverkar företagets moderna snickeriverkstad upp mot en miljon köksskåp per år. Efter 90 år är det fortfarande snickeriglädje och design som står i fokus när Marbodal tar fram nya moderna innovationer.

Inspiration från historien blev Årets Kök

Marbodal har vunnit tävlingen Årets Kök 2013, med sin senaste köksserie Arkitekt Plus i PLUS-utförande. Tävlingen arrangeras av Bad & Kökguiden. Årets Kök har röstats fram av en jury tillsammans med tusentals privatpersoner. Juryns motivering är följande:

”Marbodal har med Arkitekt Plus skapat ett nytt tänk kring kök, med en modell som tilltalar och passar många, både utseendemässigt och ekonomiskt. Ett kök att leva i och att leva med länge! Detaljerna och snickerierna ger känslan av ett äkta platsbyggt kvalitetskök. Kvalitet och finish är i fokus, och köket har exklusivt uttryck.”

”PLUS-seriens design är inspirerad av historien, av de platsbyggda köken. Där luckor och lådor ligger i nivå med ramverket och allt hänger ihop i en enhet. Det blir som en vacker möbel”, säger Axel Karlsson, marknadschef på Nobia Svenska Kök där Marbodal ingår, och fortsätter: ” vår nya PLUS-serie har på kort tid fått en otroligt positiv respons bland våra kunder. År 2014 fyller Marbodal dessutom 90 år, så utnämningen blir en perfekt start på vårt jubileumsår”.

Vinnarköket är ritat av Catarina Thollström, köksdesigner på Nobia Svenska Kök.

Matglädje – Carpaccio och Lammstek

I restaurangen med det roliga namnet lagar Karl-Johan Beckman mat med glädje och kärlek i själ och hjärta. Här delar han med sig av recept på en god vårmiddag.

Carpaccio på entrecôte med egen majonnäs, präst ost och grillad sparris
Foto: Mikael Ljungström/Scandphoto. Studio 0500 48 44 40, Mobil 0705 48 40 00

4 PORTIONER
200 g entrecôte 200
1 äggula
0,5 msk fransk senap
0,5 msk honung
4 vita sparrisar
4 gröna sparrisar
200 g lagrad prästost
matolja
vinäger
blandade färska örter
flingsalt, svartpeppar

Skiva entrecôten (gärna fryst) så tunt som möjligt.
Grilla eller stek sparrisen tills den är lagom, lite krispig men ändå mjuk, det tar cirka 3 minuter.

Hyvla osten så tunt som möjligt.

Mixa senap, honung, äggula och en skvätt vinäger.
Blanda i matolja tills du får en majonnäs med bra konsistens. Enklast är att använda mixerstav.

Fördela avslutningsvis samtliga ingredienser på tallrik eller fat, arrangera med valfria örter, flingsalt och svartpeppar.

 

Lammst ek med grillade primörer, mynta, fetaost och potatispuré
Lammstek

4 PORTIONER
lammstek, minst 1 kg
4 plommontomater
4 knippe morötter
2 paprikor
0,5 kg mjölig potatis
100 g smör
1 dl grädde
250 g fetaost
1 knippe mynta
olivolja
flingsalt, svartpeppar

Bryn lammsteken i panna på alla sidor.

Sätt ugnen på 70 grader och ställ in steken i cirka 2 timmar. Kontrollera att den är lagom rosa inuti.
Glöm inte att låta köttet vila i rumstemperatur innan servering, gärna 10 minuter.

Grilla plommontomater, morot och paprika. Blanda fetaost med olivolja och finhackad mynta.

Koka potatisen tills den är färdig och låt den ånga av ordentligt. Gör pyré med potatispress eller potatisstomp, mixa med varmt smör och grädde.
Smaka av med salt och peppar.

Skiva upp kötter efter att det fått vila i rumstemperatur. Arrangera med mynta och fetaostblandningen. Salta och peppra vid behov.
Potatispurén serveras vid sidan om och kan användas som dipp.

Konstnatten 2013 lyckad!

Konstnatten 2013 blev lyckad, vi vill tacka våra utställare Dana Ingesson, Susanne Wolf, Helena Hvistendahl Philipsson samt Svenska landslagskocken.

Konstnatten

konstnatten

Konstnatten på Marbodal Center i Tidaholm

Våra öppettider under konstnatten är Fredag 10:00-18:00, Lördag 16:00 – 01:00 och Söndag 11:00 – 16:00.

På plats kommer vi att ha utställare som Diana Ingesson -olje och akvarell samt Susanne Magnusson Wolf – tårtkonstnär.

Det kommer finnas en kock från Svenska Landslaget på plats som lagar lite tilltugg under evenemanget.

Ta med er ritning till Marbodal Center eller beställ ert kök under konsthelgen den 27 – 29 September så erbjuder vi,
utöver gällande kampanjer och erbjudanden. En värdecheck på 10 000 kr att handla för på Borgunda Bygghandel AB.

* Gäller ej som delbetalning på kök.

 

Sida 1 av 212