Recept på Inkokta rabarber med vaniljcremé, ost och salta mandelskorpor
4 PORTIONER
2 långa rabarberstänglar
socker enligt tycke och smak
valfri likör (går även utan)
200 g färskost
1 vaniljstång
0,5 dl grädde
1 citron
1 ägg
200 g mandel
50 g smör
50 g mjöl
salt
Skala och skiva rabarberna till lagom storlek. Koka sockerlag (3 dl socker och 7 dl vatten) med den urskrapade vaniljstången.
Använd vaniljmärgen i cremen. Pressa i lite citron och smaka av medan lagen är varm. Den ska vara söt och syrlig. Tänk på att rabarberna får mindre intensiv smak om de ligger och kallnar i lagen. Detta kan göras ett dygn i förväg.
Koka upp grädde och 2 msk socker, låt kallna tills det är fingervarmt. Rör ned färskost, vaniljmärg, skalet från en citron och äggulan. Blanda tills det blivit jämn cremé. Mixa mandel med rumstempererat smör, mjöl och 1 tsk salt. Bred ut mandelmjölet på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugn i 150 grader i 10 minuter eller tills det blivit gyllene. Låt kallna.
Arrangera rabarberna med cremen och det salta mandelskorpsmulorna. Servera