Marbodal kök från Tidaholm hos Borgunda
Telefon: (+46) 502-65 35 00 - Email: [email protected]

Nyheter

Senaste nyheterna från Marbodal

de Phat Ly storsatsar på Sushi

Sushi har kommit att bli en nästan lika välkänd och uppskattad maträtt på de svenska matborden som pizza. I Skövde är de Phat Ly på Sushiyaki den regerande sushimästaren – som nu planerar att öppna ytterligare en sushibar i stan.

Den japanska sushin har en historia som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden. De två typer av sushi som vi svenskar är mest välbekantamed är nigirizushi och makizushi. Den förstnämnda består av ris, kokt i vinäger, som formats till en oval boll och som man sedan lagt till exempel en bit fisk ovanpå, medan den sistnämnda är strimlor av till exempel fisk, skaldjur eller kött som rullats in i ris.

I Sverige serverades sushi första gången 1979 och har sedan dess fått stor spridning över landet.

VÄSTSVENSK SUSHIPIONJÄR

sushiEn av pionjärerna i västsverige är de Phat Ly, med rötterna i Saigon i Vietnam.

Redan 1988 öppnade han Sveriges första thairestaurang vid Järntorget i Göteborg. Några år senare gick flyttlasset till Skövde där han 1996 slog upp dörrarna till Orient Palace och 2010 sushibarer Sushiyaki, med både klassisk sushi och japanska grill- och varmrätter på menyn.

– För att göra det lite roligare har vi vissa dagar även ”rullbandssushi”, vilket innebär att sushin åker runt på ett rullband och gästerna får sedan själva plocka till sig efter tycke och smak, berättar han.

Skövdeborna har tagit de Phat Lys sushi till sitt hjärta och tanken är nu att det ska bli ännu mer av den varan framöver. de Phat Ly har övertagit en 120 kvadratmeter stor lokal i anslutning till Assbecks Fashionhouse vid Sandtorget och planerar att under sommaren bygga om den till en sushibar med några sittplatser ute och inne samt ”take away” som ett komplement till Sushiyaki på Kyrkogatan.

– Problemet med min gamla sushibar är bristen på parkeringsplatser. Med den nya kan kunderna lätt parkera på torget utanför när de ska hämta mat, säger han.

Vad är hemligheten bakom en bra sushi?

–Hög kvalitet på råvarorna och stor precision i tillagningen, svarar de Phat Ly utan att tveka. Själva använder vi till exempel enbart äkta, japanskt sushiris. Det är lite klibbigare än vanligt risk och ger den absolut bästa sushin.

Om författaren